Q1: DPF´s Keramiske elementer  - SIC(SiliciumCarbid) ift. Cordierite

Dieselmotorer producerer partikler eller sod som et biprodukt af forbrænding og kræver derfor dieselpartikelfiltre (DPF'er) som en del af udstødningssystemet. DPF'er filtrerer dieselkøretøjets udstødningsgasser for at fjerne soden og reducerer derfor de skadelige elementer fra udstødningsgasser, der frigives til atmosfæren. DPF'er indeholder keramiske elementer for at filtrere (opfange) de uønskede elementer i dieselmotorens udstødningsgasser, og der er flere forskellige typer keramiske materialer - i dag anvendes typisk SIC (SiliciumCarbid) eller Cordierite.

SIC har flere tekniske fordele i forhold til Cordierite, hvilket betyder, at det er det oplagte valg for et pålidelig og effektiv DPF. Det har bedre filtreringseffektivitet (mere end 99%) end Cordierite og har en mere ensartet struktur, hvilket betyder, at det fanger sod mere jævnt, hvilket er en fordel for DPF-regenerering, dvs. når de fangede sodpartikler afbrændes og frigives fra DPF´en i form af CO2. SIC har en højere mekanisk styrke, højere kemisk stabilitet, højere modstandsdygtighed overfor termiske chok, dvs. meget hurtige ændringer af temperaturen, som kan give termospændinger og foranledige revner i elementet,  og SIC  har en højere varmeledningsevne, samt alt i alt betyder, at SIC kan modstå driftsbelastningerne langt bedre og derfor gør det fleksibelt og egnet til alle former og størrelser af DPF.

Både SIC og Cordierite har fremragende regenerative egenskaber, en vigtig fordel, da DPF'er er nødt til at regenerere for at fortsætte med at fungere korrekt. Dette opnås, når køretøjet har kørt længe nok og med en høj nok hastighed(motorbelastning) til at hæve udstødningsgassens og DPF´ens temperatur, så det indfangede sod i DPF kan afbrændes. Imidlertid kan det nedre smeltepunkt for Cordierit, der er varmebestandigt til 1430°C ift. SIC's 2200°C, betyde, at der er en risiko for, at elementet smelter under DPF-regenerering. Cordierite er også mere udsat for termisk revne på grund af pludselige ændringer i udstødningstemperaturen,  og der kan opstå skader pga. af overdreven sodning fra motoren.

SIC's tekniske egenskaber, som nævnt ovenfor, overgår Cordierite, og betyder, at SIC er det bedste og mest pålidelige valg. Dette afspejles også i prisen, da DPF med SIC elementer er en del dyrere end DPF med Cordierite elementer.