Multifunktionelt terrængående elektrisk hybrid køretøj, drevet af PPO og Solceller.

(NA 22/2 2014, redigeret 21/11 2016)

GreenTrac er et multifunktionelt terrængående transport køretøj og let landbrugstraktorer med 4 x 4 elektrisk hybrid fremdrift. Den indbyggede standard generator drives af en lille dieselmotor konverteret til at køre på ren planteolie (PPO). Det har 8m ² fleksible solpaneler på taget, som lader på batteriet.

Køretøjet kombinerer udviklingshjælp og katastrofeberedskab for områder uden vejnet.

Ud over at løse transportopgaver, kan det tjene som strømforsyning til lokale mini elnet.

Det unikke køretøj er udviklet af Nordmanden Svein Olav Lie, der ejer firmaet Greentrac. Køretøjet findes i flere udgaver fra 4 til 8 tons totalvægt, og er specielt designet til at udføre transportopgaver i meget uvejsomt terræn. Køretøjet bærer navnet GT, der er en forkortelse Getting There, underforstået at køretøjet kommer frem selv der hvor almindelige Off-Road køretøjer må give op.

6kW KUBOTA generatoranlæg indstalleret under ladet, konverteret af DAJOLKA til at køre på ren planteolie (PPO).

Generatoranlægget er konverteret med et 1-tank system, hvilket betyder, at det starter og kører på PPO lige som hvis det kørte på diesel. De vigtigste komponenter i konverteringssystemet er A) kølemiddel-brændstof varmeveksler, B) Brændstoffilter med elektrisk opvarmning, C) Special indsprøjtningsdyser, D) Special gløderør og E) elektrisk brændstof fødepumpe. Det kan fungere på ny PPO eller god kvalitet brugt madolie (WCO), og det kan stadig køre på diesel eller en blanding af de nævnte typer af brændstof.

Idéen er at køretøjet kan udføre transportopgaver i udviklingslande, så fattige bønder kan transportere deres varer frem til lokale markeder, hvor varerne kan blive solgt. I den nyeste udgave med Diesel/PPO-Elektrisk hybrid teknologi, kan køretøjet ligeledes fungere som energiforsyning om aftenen, når der er brug for strøm til belysning i de ellers mørke landsbyer, eller til drift af maskiner på værksteder eller forarbejdning af landbrugsafgrøder. Køretøjet er udstyret med en batteripakke, som kan klare energiforsyningen når behovet er meget lille, således at diesel/PPO motoren kan slukkes, og dermed spare store mængder brændstof, som det koster at have traditionelle generatoranlæg til at køre tomgang. Batteripakken giver samtidigt mulighed for at energi fra vindmøller eller solceller kan gemmes og anvendes senere. Hybridteknologien er udviklet at det Svenske firma Thordab, og markedsføres af Elforest.

GT køretøjet er unikt på mange måder, heraf kan fremhæves:

  • Uafhængigt permanent 4-hjulstræk vha. elektriske navmotorer i hvert enkelt hjul.
  • Ingen mekaniske dele i transmission eller styring.
  • Stor frihøjde kombineret med meget fleksibel hjulophæng, og alligevel forholdsvis lav lastehøjde.
  • Baghjul følger forhjulenes spor (ikke alle modeller)
  • Meget stabilt i skrånende terræn pga. lavt tyngdepunkt.
  • Lav vægt men alligevel stor lasteevne.
  • Kan fungere som stationær energiforsyning af strøm.
  • Drevet af lille generatoranlæg på på benzin eller diesel og/eller planteolie.
  • Kan lagre strøm fra vedvarende energikilder.

Video der demonstrerer GT4 i hhv. batteridrift og motordrift

Video der demonstrerer en fjernstyret GT8 i batteridrift

Video viser GT4 kører op ad 40° stigning

For yderligere information vedr. GT køretøjet kontakt Svein Olav Lie på email b.mesdv@gmail.com eller mobil +4793445119.

For yderligere information vedr. planteoliedrift(PPO) kontakt Niels Ansø, DAJOLKA, på email niels@dajolka.dk eller mobil +4540148020