Frituredyt Cabriolet

Frituredyt Cabriolet

Sidst i maj havde vi besøg af Henrik Fylgraf i sin nye sommervogn, et pragteksemplar af en rød Audi 80 1,9TDI Cabriolet.

Henrik, der også er kendt som Friture Henrik fra Hørning og medstifter af både Frituredyt.dk og Rapsbil.dk, har haft adskillige planteoliebiler siden 1999, hvor han konverterede sin første VW Golf med et Elsbett kit. I starten kørte Henrik på Koldpresset rapsolie fra sin onkel, der er landmand i lokalområdet, og senere begyndte han at rense fritureolie, og har også været et smut omkring biodieselproduktion fra fritureolie.

Audi´en skal selvfølgelig også køre på fritureolie og rapsolie, så derfor har vinterens projekt været at ombygge den med TDI 1-tank system. Henrik havde allerede mange af stumperne til ombygningen fra tidligere ombyggede biler. DAJOLKA har leveret el-systemet, der får motorstyringen til at lave lang forvarmning og give mere gas for god koldstart, samt modificering af dyserne. Ved den lejlighed monterede vi dysespidser fra 150hk VW T4, som er lidt større i hullerne og som har en mere avanceret geometri (koniske huller med afrundede kanter). Det gav en meget friskere Audi med et godt bundtræk, og uden nogen synlig røgudvikling. Det er planen at motorstyringen skal trimmes yderligere så luft- og brændstoftilførslen er afstemt for optimal forbrænding og minimal emission.

 


Ved besøget i maj havde vi testeren på bilen, så vi fik indstillet indsprøjtningstidspunktet til perfekt koldstart. Her er det den mekaniske grundindstilling af indsprøjtningspumpen der er vigtigt for at motoren koldstarter godt på planteolie, idet tidlig indsprøjtning giver bedre koldstart. Når først motoren er i gang regulerer motorstyringen selv indsprøjtningstidspunktet. Billedet ovenfor viser et eksempel på skærmbillede fra VCDS, hvor det aktuelle indsprøjtningstidspunkt afbilledes ift. tolerancekurverne, mens motoren kører i grundindstilling. For at få tidlig startindsprøjtning skal den justeres op imod den øverste tolerancekurve(grøn).

Da vi havde testeren fundet frem besluttede vi at måle turbotrykket for at se om det så normalt ud, eller om en evt. fejl kunne forklare hvorfor bilen kørte så frisk, og evt. forklare hvorfor Henrik somme tider kunne mærke nogle små hurtige ryk ved acceleration.

Kurven viser hvordan turbotrykket opbygges og reguleres ved acceleration med fuld gas i 3. gear. Umiddelbart opbygges turbotrykket fint, og den første del af kurven ser normal ud frem til omkring 7 på tidslinien(X-aksen). Men herefter ser det ud som om at trykket og regulering heraf kommer lidt i selvsving, dvs. at der er et eller andet i reguleringen som ikke fungerer optimalt. Det kunne evt. være reguleringsventilen(N75) der burde udskiftes. I et andet tilfælde med en Skoda Octavia TDI, hvor man kunne mærke langsommere udsving i trækkraften,  skyldes det en utæthed i luftrør og intercooler.

13-06-2014 13:19