BMW X5 3,0D - konverteret med 2-tank system til brugt fritureolie

Skrevet af NA 7/3 2016

I oktober måned 2015 rullede endnu en friturebil ud af vores værksted til en Skandinavisk kunde. Denne gang en noget mere luksuriøs og mere teknisk avanceret model, end den typiske "friturebil". Bilens ejer producerer selv den brugte olie, og har derfor godt styr på olie kvaliteten og de håndteringskrav der gælder.

BMW X5 3,0D Commonrail med 218 hk, ombygget med 2-tank system, dvs. motor startes og stoppes på diesel, og kører på fritureolie når motor er varm. Ejeren har tidligere haft 2 andre ældre biler med 1-tank system, men denne BMW og 2-tank system er med hans ord det bedste han har prøvet, og det har kørt fremragende de 3 måneder den foreløbig har kørt - herunder længere ture i udlandet, og kørsel i hård kulde.

Under hjelmen finder man en dejlig 6 cylindret maskine der spinder som en mis og trækker fantastisk godt - også på brugt fritureolie. Til højre på billedet ses komponenter til ombygningen(i venstre side af motorrummet)

Diagram for 2-tank system til Commonrail motorer med original elektrisk fødepumpe. Det specielle og krævende ved at ombygge disse er at lave et system som sikrer konstant brændstof fødetryk oppe ved motoren, som svarer til det originale. På BMW´en benyttes den originale tank og fødepumpe(1) til diesel, mens fritureolien opbevares i 2 ekstra tanke i bagagerummet, og som transporteres frem til motoren vha. en ny elektrisk fødepumpe(2). En ekstra fødepumpe(3) monteres i motorrummet for at levere konstant fødetryk på ca. 4 bar.

 

Reservehjulet fjernes for at give plads til ekstra tank til fritureolie.

 

På en BMW X5 er der lige præcist plads til 2x43 liter ekstra tanke til fritureolie i bagagerummet, på reservehjulets plads - under tæppet. Dermed er optager tankene ikke plads i bagagerummet.

 

På fremløbet et groft for-filter, som skal beskytte den elektriske fødepumpe imod større urenheder. Da fritureolie kan indeholde små mængder fedt, der udskilles under kølige forhold, kan filteret godt stoppe pga. fedt., så det er en fordel at det ligger inde i bilen, dels fordi det er nemt at komme til at skifte, og dels fordi bilen isolerer tank og filter fra stærk kulde.

 

På billedet ses et virvar af pumper, filtre, slanger, kontraventiler, som er monteret under bilen foran den originale brændstoftank. Bla. ses original elektrisk fødepumpe(F), originalt brændstoffilter(G) og ny elektrisk fødepumpe(H)

 

I motorrummet monteres varmeveksler(A), som opvarmer fritureolien vha. kølervandet, før det passerer det ekstra brændstoffilter til fritureolie(B). På billedes ses også magnetventil(E), som styrer returflow af brændstof til frituretanken. Der er ingen retur til dieseltank, for at spare diesel, og for ikke at mixe fritureolie til dieseltanken.

 

I motorrummet monteres ny elektrisk fødepumpe(D) til at sikre konstant fødetryk til indsprøjtningssystemet. Forsyning af hhv. diesel og fritureolie mødes i knudepunkt(C), så tæt på motoren, som muligt, for at minimere brændstof mængde der skal "skylles" når man skifter fra diesel til friture og tilbage igen. På billedet ses også at bilen har oliefyr, som kan forkorte tiden det tager at varme motoren op på diesel, inden der skiftes til fritureolie.

 

På billedet testes brændstof fødetrykket efter ombygningen, på hhv. diesel og fritureolie. Der måles 3,3 bar hvilket svarer til de godt 4 bar det originale system leverer (målt før filtre, under bilen ved brændstoftanken)

 

Betjeningspanelet til 2-tank styringen er her monteret i askebægeret. Det betjenes med en enkelt knap, som bestemmer om man kører på diesel eller fritureolie. Systemet tillader kun at skifte til fritureolie hvis motoren er drift varm. Chaufføren skal huske at skifte tilbage til diesel ca. ½ liter forbrug før motoren stoppes – hvis man glemmer at skifte høres en akustisk alarm når motoren stoppes.Niveauet i ekstra tanken til friture aflæses på betjeningspanelet.

 

2-tank styresystemet kræver tilslutning til bilens batteri, samt til nogle styresignaler fra motoren. Her er det "tændingsplus", som findes ved motorstyringen.

 

Til sidst optimeres motorstyringen til planteoliedrift. Det er først og fremmest indsprøjtningsparametre ved tomgang der optimeres, mens parametre til almindelig kørsel under belastning er uændrede

Relaterede artiklter:

2. generations biobrændstof projekt - friture olie